Žemės riešutų maistinė vertė ir poveikis sveikatai (anglų kalba)
Walnuts.lt apie žemės riešutų naudą sveikatai:
- Vegetarams tai puikus riebalų šaltinis, riebalai esantys žemės riešutuose vertingesni už gyvulinės kilmės riebalus, nes pagrindinę jų dalį sudaro nesočiosios riebiosios rūgštys, mažinančios cholesterolio kiekį kraujyje.
- Baltymų daugiau nei mėsoje, žuvies produktuose ir kiaušiniuose.
- Žemės riešutuose gausu B grupės vitaminų, ypač vitamino B3, kurių būtina nuolat gauti su maistu, nes organizmas jo nekaupia. Trūkstant vitamino B3 sutrika atmintis, miegas, jaučiasi energijos trūkumas, atsiranda odos uždegimų, ypač būna jautri oda burnoje, peršti burnos gleivinę bei liežuvį.
- Žemės riešutai puikus mangano šaltinis, jo trūkstant sutrinka cholesterolio apykaita, sulėtėja plaukų ir nagų augimas, sutrinka gliukozės toleravimas, atsiranda hormoninių pokyčių, kurie gali sąlygoti nevaisingumą.
- Žemės riešutai pasižymi vitamino E gausa. Trūkstant vitamino E atsiranda širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimai, atsiranda didesnė rizika kepenų suriebėjimui bei krūties, odos vėžiniams susirgimui, sulėtina kataraktos progresavimą.
Vitaminas B1 – (52 proc.) 0,6 mg
Vitaminas B2 – (25 proc.) 0,3 mg
Vitaminas B3 – (86 proc.) 12,9 mg
Vitaminas B5 – (36 proc.) – 1,8 mg
Vitaminas B6 – (23 proc.) 0,3 mg
Vitaminas B9 – (62 proc.) 246 μg
Vitaminas E – (44 proc.) 6,6 mg
Kalcis – (6 proc.) 62 mg
Geležis – (15 proc.) 2 mg
Magnis – (52 proc.) 184 mg
Manganatas – (95 proc.) 2,0 mg
Fosforas – (48 proc.) 336 mg
Kalis – (7 proc.) 332 mg
Cinkas – (35 proc.) 3,3 mg
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.