Saulėgrąžos yra tikra maistinių medžiagų lobynas. Jos yra turtingos būtinosiomis maistinėmis medžiagomis, įskaitant E ir B grupės vitaminus, magnį, fosforą ir seleną. Vitaminas E, galingas antioksidantas, atlieka svarbų vaidmenį apsaugant ląsteles nuo oksidacinės žalos, tuo tarpu B grupės vitaminai padeda energijos apykaitoje. Šios sėklos taip pat yra puikus nesočiųjų riebalų šaltinis, ypač linolo rūgštis, kuri yra naudinga širdies sveikatai. Jų maistinių medžiagų sudėtis padeda mažinti uždegimą, palaiko širdies sveikatą, galimai mažindama cholesterolio lygį ir kraujospūdį, ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl jos tinka užkandžiui žmonėms, sergantiems diabetu. Be to, didelis skaidulų kiekis skatina virškinimo sveikatą, o seleno buvimas stiprina imuninę sistemą.
Įtraukti saulėgrąžas į savo mitybą yra lengva. Jomis galima mėgautis kaip maistingu užkandžiu, galima paskrudinti ir galima pagardinti pagal skonį. Šios sėklos prideda malonaus traškumo ir maistinės vertės prie salotų, kepinių, pavyzdžiui, duonos ir keksiukų, ir gali būti sumaišytos su granola arba muesli. Jos taip pat puikiai tinka kaip papildas prie jogurto, avižinių dribsnių arba košės.
Kaip alternatyvą riešutų sviestui, saulėgrąžas galima sutrinti į lygų, tepamą kremą, kuris tiks pasigaminti puikų veganišką padažą.
Gaminant jas galima naudoti daržovių patiekaluose, troškiniuose ir keliniuose.
Sumaltos saulėgrąžos gali būti naudojamos kaip dalinė miltų alternatyva įvairiuose receptuose.
Svarbu mėgautis saulėgrąžomis saikingai dėl jų didelio kaloringumo, ypač tiems, kurie rūpinasi savo svoriu.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.