Moringa (Moringa oleifera), taip pat žinoma kaip „stebuklų medis“, kurio šaknys, stiebai, lapai, sėklų ankštys, derva ir žiedai nuo seno laikomi gydomaisiais. Moringa yra kilusi iš Himalajų kalnų regiono, ypač Indijoje, ir vėliau paplito Pietvakarių Azijoje, Pietvakarių ir Šiaurės Rytų Afrikoje, Madagaskare, Filipinuose ir JAV.
Tiek moringa milteliai, tiek džiovinti moringa lapai yra kilę iš to paties šaltinio – Moringa oleifera medžio, tačiau jie skiriasi paruošimo, tekstūros ir naudojimo požiūriu
Moringa milteliai gaminami džiovinant šviežius moringų lapus žemoje temperatūroje, kad išliktų maistinės medžiagos. Tada džiovinti lapai sumalami į smulkius miltelius, taip išsaugant maistinės medžiagos.
Džiovinti moringa lapai gaunami džiovinant šviežius lapus ore, kol jie tampa traškūs ir trapūs. Kaip ir moringos milteliai, džiovinti moringos lapai turi daug maistinių medžiagų ir juose yra būtinų vitaminų ir mineralų. Tačiau juose gali būti šiek tiek mažesnė maistinių medžiagų koncentracija, palyginti su moringos milteliuose esančiu maistinių medžiagų kiekiu.
Moringa nauda sveikatai
Ajurvedos ir kitose tradicinės medicinos sistemose moringos lapai buvo naudojami įvairioms sveikatos būklėms palengvinti. Manoma, kad jie turi priešuždegiminių, antibakterinių ir antivirusinių savybių ir yra naudojami vaistažolių preparatuose nuo virškinimo problemų, sąnarių skausmo, odos negalavimų ir kt.
Juose yra būtinų vitaminų, įskaitant vitaminą A, vitaminą C, vitaminą E ir B kompleksinius vitaminus (pvz., B6, folio rūgštį ir riboflaviną). Be to, juose gausu mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, kalis ir magnis. Moringa taip pat gali pasigirti galingais antioksidantais, tokiais kaip kvercetinas, chlorogeno rūgštis ir beta karotinas, kurie palaiko bendrą sveikatą ir stiprina organizmo apsaugą nuo laisvųjų radikalų.
Imuniteto palaikymas. Vitaminų ir antioksidantų gausa esanti moringoje padeda stiprinti imuninę sistemą, skatina atsparumą infekcijoms ir ligoms.
Uždegimo mažinimas. Moringa priešuždegiminės savybės gali padėti palengvinti su uždegimu susijusias sąlygas, tokias kaip artritas, ir palaikyti sąnarių sveikatą.
Pagerina smegenų funkciją – Moringa esančios maistinės medžiagos, tokios kaip vitaminas E ir flavonoidai, palaiko smegenų sveikatą, pažinimo funkciją ir gali sumažinti neurodegeneracinių ligų riziką.
Geresnis virškinimas. Moringa gali padeda virškinimui, nes skatina sveiką žarnyno florą, palengvina vidurių užkietėjimą ir malšina virškinimo trakto diskomfortą.
Odos atjauninimas: Didelis vitaminų A ir E kiekis Moringa milteliuose gali pagerinti odos sveikatą, skatinti jaunatvišką veido spalvą.
Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas. Kai kurie tyrimai rodo, kad moringa gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, o tai naudinga žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu arba tiems, kuriems gresia atsparumas insulinui.
Energijos užtaisas. Moringa esantis maistinių medžiagų kiekis suteikia natūralų energijos palaikymą, kovoja su nuovargiu ir skatina gyvybingumą.
Tradiciškai susmulkinti morenga lapai buvo naudojami vandeniui valyti dėl jų natūralių flokuliantų (koaguliantų) savybių, kurios gali padėti pašalinti iš vandens nešvarumus ir patogenus.
Dėmesio
Nėščios ar krūtimi maitinančios moterys, taip pat asmenys, vartojantys vaistus arba turintys specifinių sveikatos sutrikimų, nevartokite moringa dideliais kiekiais.
Kaip ir vartojant bet kurį maistą, svarbiausia yra saikas.
Moringa lapai labai naudingi sveikatai ir gali teigiamai paveikti bendrą savijautą. Dėl puikaus maistinių medžiagų kiekio ir universalaus naudojimo įvairiuose kulinariniuose gaminiuose moringos lapai yra prieinamas ir patogus būdas padidinti sveikos mitybos vertę.
Naudojimas
Moringa lapų įtraukimas į sveiką mitybą. Jie gali būti dedami į įvairius patiekalus ir gėrimus, siekiant padidinti jų maistinę vertę.
Štai keletas būdų:
Sriubos ir troškiniai – smulkintus moringa lapus įmaišykite į sriubas ar troškinius, kad padidintumėte jų maistinę vertę.
Kepiniai – smulkintus moringa lapus įberkite į bandeles, duoną ar blynus.
Arbata – užplikykite smulkintus moringos lapus karštu vandeniu, gausite raminančią ir sveiką žolelių arbatą.
Rekomenduojama paros norma – 3-6 g (1-2 arbatiniai šaukšteliai).
Tegul maistas būna Jūsų vaistas!
Šaltiniai
www.webmd.com
www.mindbodygreen.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.