Ekologiški nuto arba turkiški žirniai (avinžirniai) skanūs vieni su įvairiais padažais, dedami į troškinius, sriubas, salotas. Iš jų gaminamas humusas (avirnžirnių košė su aliejumi ir prieskoniais), falafeliai (kepsneliai). Tai sotus maisto produktas.
Tinka vegetarams, veganams ir netoleruojantiems laktozės. Gali būti glitimo pėdsakų.
Paruošimas: Mirkyti bent 12 val., užpylus šviežio vandens virti 40-50 min., dėti prieskonių. Išvirę avinžirniai turi riešutų skonį.
Gaminant ankštinius virškinimui palengvinti ir gardesniam skoniui suteikti naudojami prieskoniai: ciberžolė, imbieras, kmynai, kmyniniai kuminai, pankoliai, kalendros ir kiti.
Remaintis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com), avinžirniai turi daug foliatų (172 mg arba 86% RMV), mangano (1 mg arba 50% RMV) ir vario (0.4 mg arba 40% RMV), taip pat yra fosforo (168 mg arba 24% RMV), geležies (2.9 mg arba 21% RMV), omega3 nesočiųjų riebiųjų rūgščių (0.43 g) šaltinis. Avinžirniuose esantys baltymai yra aukštos kokybės: juos sudaro 9 esminės amino rūgštys.
RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.