Ekologiški Liūto karčiai grybai (Lion’s mane, Hericium erinaceus), išskirtiniai grybai su baltais “ūseliais”, primenančiais liūto karčius, yra kilę iš Šiaurės Amerikos, Europos ir Azijos regionų. Tradicinėse sistemose, tokiose kaip Tradicinė kinų medicina (TCM), jie buvo naudojami šimtmečius ir mandarinų kalba vadinami „Hou Tou Gu“, bei labai vertinami dėl savo naudos sveikatai. Turėdamas turtingą istoriją, įsišaknijusią keliuose žemynuose, Lion’s karčiai ir toliau turi augantį susidomėjimą, auginami ir tiriami dėl daug žadančio indėlio į sveikatą ir bendrą gerovę. Liūto karčiai grybuose yra daug baltymų ir vitamino D.
Liūto karčiai grybų nauda TCM
1. Kognityviniai gebėjimai – Liūto karčiai grybai dažnai siejama su protinio aiškumo skatinimu ir atminties gerinimu. Manoma, kad jis maitina “Shen” (dvasią) ir “Jing” (gyvybinę esmę), tonizuoja “Yin” ir papildo “Qi” (energiją).
2. Virškinimo sveikata – liūto karčiai palaiko virškinimo sveikatą, skatindami „Qi“ pusiausvyrą skrandžio ir blužnies sistemose. Tai gali padėti sumažinti virškinimo sutrikimus ir pagerinti bendrą žarnyno sveikatą.
3. Imuniteto palaikymas – Liūto karčiai stiprina organizmo imuninę sistemą, padeda apsisaugoti nuo ligų ir palaikyti bendrą sveikatą.
4. Neurologinė nauda – tradiciškai Liūto karčiai buvo naudojami simptomams, susijusiems su nervų sistemos sutrikimais, įskaitant nemigą ir nerimą, palengvinti.
Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai sutelkė dėmesį į galimą Liūto karčiai grybų naudą:
1. Kognityvinė funkcija – Liūto karčiai grybuose yra junginių, vadinamų hericenonais ir erinacinais, kurių potencialas skatinti nervų augimo faktoriaus (NGF) gamybą buvo ištirtas. NGF yra būtinas neuronų augimui, palaikymui ir išlikimui, o tai rodo, kad Liūto karčiai gali turėti įtakos kognityvinei funkcijai ir gali padėti sergant Alzheimerio liga ir demencija.
2. Nervų sistemos palaikymas – tyrimai taip pat rodo, kad Liūto karčiai gali turėti neuroprotekcinių savybių, galinčių padėti atkurti pažeistus nervus ir padėti valdyti tokias ligas kaip išsėtinė sklerozė.
3. Priešuždegiminis ir antioksidacinis poveikis – Liūto karčiai grybuose yra daug antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu organizme. Šios savybės gali turėti įtakos mažinant lėtinių ligų riziką.
4. Virškinimo sveikata – tyrimai rodo, kad gali palaikyti virškinimo trakto sveikatą, skatindama naudingų žarnyno bakterijų augimą, o tai gali padėti virškinti ir pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą.
Dėmesio
Liūto karčiai grybai paprastai laikomi saugūs, kai jie vartojami kaip maistas ar papildas. Alerginės reakcijos yra retos, tačiau kai kuriems žmonėms gali pasireikšti.
Liūto karčių grybas gali sulėtinti kraujo krešėjimą. Nustokite naudoti liūto karčių grybą likus bent 2 savaitėms iki planuojamos operacijos.
Nėra pakankamai patikimos informacijos ar saugu naudoti nėščioms ar žindančioms moterims. Būkite saugioje pusėje ir nenaudokite.
Naudojimas
Liūto manė gali būti vartojama įvairiomis formomis, įskaitant šviežią, džiovintą, sumaltą į miltelius arba kaip ekstraktą.
Lion’s Mane skonis švelnus, todėl jis yra universalus ingredientas. Būkite kūrybingi virtuvėje, naudodami jį gamindami tokius patiekalus kaip omletai, makaronų padažai ar net kaip picos užpilą.
Liūto manės miltelių galite dėti į kokteilius, kavą, arbatą ar net pabarstyti ant dribsnių ar jogurto.
Rekomenduojama dozė 1 g per dieną ne ilgiau nei 16 savaičių.
Šaltiniai
https://www.drugs.com
https://www.healthline.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.