Ekologiški Liūto karčiai grybai (Lion’s mane, Hericium erinaceus), išskirtiniai grybai su baltais “ūseliais”, primenančiais liūto karčius, yra kilę iš Šiaurės Amerikos, Europos ir Azijos regionų. Tradicinėse sistemose, tokiose kaip Tradicinė kinų medicina (TCM), jie buvo naudojami šimtmečius ir mandarinų kalba vadinami „Hou Tou Gu“, bei labai vertinami dėl savo naudos sveikatai. Turėdamas turtingą istoriją, įsišaknijusią keliuose žemynuose, Lion’s karčiai ir toliau turi augantį susidomėjimą, auginami ir tiriami dėl daug žadančio indėlio į sveikatą ir bendrą gerovę. Liūto karčiai grybuose yra daug baltymų ir vitamino D.
Liūto karčiai grybų nauda TCM
1. Kognityviniai gebėjimai – Liūto karčiai grybai dažnai siejama su protinio aiškumo skatinimu ir atminties gerinimu. Manoma, kad jis maitina “Shen” (dvasią) ir “Jing” (gyvybinę esmę), tonizuoja “Yin” ir papildo “Qi” (energiją).
2. Virškinimo sveikata – liūto karčiai palaiko virškinimo sveikatą, skatindami „Qi“ pusiausvyrą skrandžio ir blužnies sistemose. Tai gali padėti sumažinti virškinimo sutrikimus ir pagerinti bendrą žarnyno sveikatą.
3. Imuniteto palaikymas – Liūto karčiai stiprina organizmo imuninę sistemą, padeda apsisaugoti nuo ligų ir palaikyti bendrą sveikatą.
4. Neurologinė nauda – tradiciškai Liūto karčiai buvo naudojami simptomams, susijusiems su nervų sistemos sutrikimais, įskaitant nemigą ir nerimą, palengvinti.
Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai sutelkė dėmesį į galimą Liūto karčiai grybų naudą:
1. Kognityvinė funkcija – Liūto karčiai grybuose yra junginių, vadinamų hericenonais ir erinacinais, kurių potencialas skatinti nervų augimo faktoriaus (NGF) gamybą buvo ištirtas. NGF yra būtinas neuronų augimui, palaikymui ir išlikimui, o tai rodo, kad Liūto karčiai gali turėti įtakos kognityvinei funkcijai ir gali padėti sergant Alzheimerio liga ir demencija. Tyrimai rodo, kad šie grybai gali pagerinti atmintį ir mokymosi gebėjimus.
2. Nervų sistemos palaikymas – tyrimai taip pat rodo, kad Liūto karčiai gali turėti neuroprotekcinių savybių, galinčių padėti atkurti pažeistus nervus ir padėti valdyti tokias ligas kaip išsėtinė sklerozė.
3. Priešuždegiminis ir antioksidacinis poveikis – Liūto karčiai grybuose yra daug antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu organizme. Šios savybės gali turėti įtakos mažinant lėtinių ligų riziką.
4. Virškinimo sveikata – tyrimai rodo, kad gali palaikyti virškinimo trakto sveikatą, skatindama naudingų žarnyno bakterijų augimą, o tai gali padėti virškinti ir pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą.
Dėmesio
Liūto karčiai grybai paprastai laikomi saugūs, kai jie vartojami kaip maistas ar papildas. Alerginės reakcijos yra retos, tačiau kai kuriems žmonėms gali pasireikšti.
Liūto karčių grybas gali sulėtinti kraujo krešėjimą. Nustokite naudoti liūto karčių grybą likus bent 2 savaitėms iki planuojamos operacijos.
Nėra pakankamai patikimos informacijos ar saugu naudoti nėščioms ar žindančioms moterims. Būkite saugioje pusėje ir nenaudokite.
Naudojimas
– Arbatos ir tonikai: iš Liūto karčių miltelių buvo ruošiami gėrimai, paprastai juos maišant į karštą vandenį ar arbatą. Manoma, kad šis vartojimo būdas leidžia išnaudoti grybo kognityvines ir neuroprotekcines naudas. Tradiciniai praktikai šias arbatas ir tonikus skirdavo atminties, koncentracijos ir bendros smegenų sveikatos gerinimui.
– Sriubos/ sultiniai: tradicinėje kinų medicinoje Liūto karčių milteliai buvo naudojami gaminti sultinius ir sriubas. Šios sriubos buvo vartojamos ne tik dėl jų maistinės vertės, bet ir dėl jų gydomųjų savybių, padedančių virškinimui ir gerinančių bei palaikančių nervų sveikatą.
– Papildai: kaip ir šiuolaikinėje praktikoje, tradicinė medicina taip pat naudojo Liūto karčių miltelius, kurie buvo naudojami kaip tabletes. Šios formos buvo naudojamos kaip papildai bendrai gerovei skatinti, imuninės funkcijos stiprinimui ir ilgaamžiškumui skatinti.
– Išorinis naudojimas: nors tai mažiau paplitę, yra istorinių precedentų, kai Liūto karčių milteliai buvo naudojami kompresams ar tepalams odai ir žaizdoms gydyti dėl jų priešuždegiminių savybių.
Liūto karčiai grybų skonis švelnus, todėl jis yra universalus ingredientas. Būkite kūrybingi virtuvėje, naudokite grybų miltelius gamindami tokius patiekalus kaip sultiniai, omletai, makaronų padažai ar net kaip picos užpilą.
Liūto karčiai milteliai tiks dėti į kokteilius, kavą, arbatą ar net pabarstyti ant dribsnių, košės ar jogurto.
Rekomenduojama dozė 1 g per dieną ne ilgiau nei 16 savaičių.
Šaltiniai
https://www.drugs.com
https://www.healthline.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.