Pažodžiui GARAM MASALA reiškia „kaitrūs prieskoniai“, nes šis mišinys, kurio pagrindą sudaro įvairūs prieskoniai, sušildo kūną.
Garam masala – tradicinis indiškas prieskonių mišinys, kuris ne tik suteikia patiekalams skonio, bet ir turi daug naudingų savybių sveikatai. Dėl sudedamųjų dalių, tokių kaip gvazdikėliai, cinamonas ir kardamonas, turtingų antioksidantais ir priešuždegiminėmis medžiagomis, jis gerina virškinimą, skatina medžiagų apykaitą ir stiprina imunitetą. Šildančios savybės padeda pagerinti kraujotaką ir palaikyti kūno šilumą šaltuoju metų laiku.
Garam masala yra universalus prieskonis, puikiai tinkantis kariams, sriuboms, marinavimui, troškiniams ar ryžių patiekalams, todėl tai yra puikus prieskonis tiek skonio, tiek sveikatos požiūriu.
Receptas – Ryžiai su daržovėmis
1 puodelį ryžių nuplaukite, nusausinkite koštuve.
Puode įkaitinkite truputį aliejaus ar lydyto sviesto, sudėkite gabaliukais supjaustytą svogūną, česnaką, lengvai pakepinkite.
Suberkite 2 puodelius smulkiai pjaustytų daržovių (paprikos, morkų, žiedinių kopūstų) ir maišydami kepkite 4-5 minutes.
Įberkite 1 šaukštelį Garam masalos, išmaišykite ir dar pakepinkite apie minutę.
Suberkite ryžius, dar pamaišykite.
Įpilkite 2 puodelius vandens, įberkite 1 šaukštelį druskos, vėl išmaišykite, užvirkite.
Sumažinę ugnį virkite dar 10 -15 minučių (priklausomai nuo ryžių rūšies), kol ryžiai sugers visą vandenį, taps minkšti bei purūs.
Tinka pagardinti žaliais žirneliais ar citrinų skiltelėmis.