Straipsniai

Riešutai

Riešutai buvo naudojami kaip maistas bei sveikatai gerinti įvairiose pasaulio vietose jau tūkstančius metų.
Riešutai yra puikus skaidulų šaltinis, juose yra daug vitaminų E, B, kalcio, seleno, vario, magnio, riboflavino, geležies, kalio, cinko, niacino, tiamino ir folio rūgšties.

Labiausiai vartojami riešutai pasaulyje – migdolai Prunus amigdalis, lazdyno riešutai Corylus avellana, graikiniai riešutai Juglans regia ir pistacijos Pistachia vera, pušies riešutai Pinus pinea, anakardžiai Anacardium occidentale, pekano riešutai Carya illinoiensis, makadamijos Macadamia integrifolia ir Bertoletijos (Braziliški) riešutai Bertholletia excelsa, taip pat žemės riešutai Arachis hypogea, kurie botaniniu požiūriu yra ankštiniai augalai, tačiau plačiai įvardijami kaip riešutų grupės dalis.

Ajurvedoje riešutai priskiriami tonizuojančių medžiagų kategorijai, kurios turi teigiamą poveikį kūnui, protui ir dvasiai.
Riešutai turi įtaką kūno riebalams, kaulų čiulpams, nervų sistemai ir reprodukciniams audiniams bei padeda formuoti kraują ir raumenis.
Riešutuose taip pat yra fitocheminių medžiagų, kurios priskiriamos prie antioksidantų, priešuždegiminių ir antivirusinių medžiagų. Kadangi riešutai yra puikus skaidulų šaltinis, juose yra daug vitaminų, jie apsaugo mus nuo lėtinių ligų, tokių kaip diabetas ir širdies problemos, stiprina imunitetą bei naudingi nervų sistemai.

Kiniečių medicinoje riešutai priskiriami prie gydomojo maisto kategorijų. Manoma, kad kiekviena riešutų rūšis turi savo gydomąją galią, todėl Tradicinės kiniečių medicinos praktikai skiria juos kaip sveikatą gerinančią priemonę, kad užkirsti kelią daugeliui negalavimų.

Šiuolaikiniai tyrimai taip pat patvirtina, kad dėl savo unikalios sudėties riešutai turi teigiamą poveikį sveikatai. Epidemiologiniai tyrimai sieja riešutų vartojimą su sumažėjusiu abiejų lyčių širdies ligomis ir tulžies akmenligės bei diabetu moterims, taip pat rodo teigiamą poveikį hipertenzijai, uždegimams ir nervų sistemai.

Apibendrinant galima pasakyti, kad riešutai turi daug įvairių maistinių medžiagų ir juos tikrai naudinga įtraukti į sveikos mitybos racioną.

Anakardžiai yra saldūs ir turi šildančias savybes.  Jie turi labai daug maistinių medžiagų, magnio, vitaminų C, E, B2, B3 bei maistinių skaidulų.  Anakardžiai naudingi kaulams, odai ir plaukams. Šie rieštai sunkiai virškinami ir jei suvalgoma per daug galimas pilvo pūtimas ir vidurių užkietėjimas. Rekomenduojama dienos norma ne daugiau nei saujelė riešutų.

Lazdyno riešutai turi šildantį ir maitinantį poveikį. Lazdyno riešutai atlieka veiksmingą vaidmenį užkertant kelią psichologinėms problemoms, tokioms kaip nerimas, stresas. Lazdyno riešutuose gausu vitamino B6, kuris stiprina nervų sistemą ir imunitetą. Lazdyno riešutuose esantis magnis naudingas raumenims. Vartoti mažais kiekiais kaip ir visus riešutus.

Migdolai laikomi afrodiziaku ir stiprina kūną bei protą. Migdolų branduoliai tinka nusilpusiems, pagerinti smegenų veiklai ir atminčiai, nes maitina nervų sistemą. Jie yra saldaus skonio ir turi šildančias savybes. Prieš valgant reikėtų pamirkyti vandenyje ir pašalinti luobeles. Galima įsigyti migdolų be luobelių. Vartoti mažais kiekiais kaip ir visus riešutus.

Bertoletijų (Braziliški) riešutai yra labai maistingi ir vienas iš labiausiai koncentruotų mineralinio seleno šaltinių. Atlikti tyrimai rodo, kad šie riešutai gali būti naudingi  pagerinti sveikatai – skydliaukės, širdies, nervų sistemos ir imuninės sistemos palaikymui. Vartoti  nedideliais kiekiais.

Graikiniai riešutai yra saldūs ir turi šildanąias savybes. Šie riešutai nuo senovės žinomi kaip maistas smegenims. Juose daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra labai svarbios stabiliai smegenų veiklai užtikrinti. Graikiniai riešutai naudingi turint sąnarių problemų. Jie gali padėti sumažinti sąnarių uždegimą ir taip padėti numalšinti skausmą bei pagerinti mobilumą. Vartoti mažais kiekiais kaip ir visus riešutus.

Pistacijos yra riebios ir turi  šildančias savybes. Jos yra geras baltymų, skaidulų, mononesočiųjų riebalų rūgščių, mineralų ir vitaminų, taip pat karotinoidų, fenolio rūgščių, flavonoidų ir antocianinų šaltinis. Pistacijas rekomenduojama įtraukti į savo racioną,  nes jos naudingos akių sveikatai, nervų sistemai, virškinimo sistemai, bei padidinti libido. Vartoti  nedideliais kiekiais.

Žemės riešutai (botaniniu požiūriu tai yra ankštiniai augalai, tačiau dažniausiai minimi riešutų grupėje)  turi daug riebalų, baltymų, vitamino E, folio rūgšties ir kitų svarbių sveikų maistinių medžiagų, kurios naudingos mūsų organizmui. Ištirta, kad šie ankštiniai augalai padeda gydyti daugelį sveikatos problemų, tokių kaip odos, plaukų problemas (plaukų slinkimas), atminties praradimas, diabetas ir daug daugiau. Prieš valgant reikėtų pamirkyti vandenyje ir pašalinti luobeles. Svarbu pažymėti tai, kad žemės riešutai gali sukelti virškinimo sutrikimus ir kaupti organizme toksinus, jei jų valgoma per daug. Nerekomenduojama turintiems virškinimo problemų.

Vartojimas

Patariama – prieš valgant riešutus mirkyti 5-8 val. taip sumažinant jų šildančias savybės, taip pat fitino rūgštį ir taniną, kad organizmas lengviau pasisavintų riešutų maistines medžiagas. Be to mirkyti riešutai lengviau virškinami. Išmirkitiems migdolams pašalinama odelė.

Kiek galima suvalgyti riešutų priklauso nuo jūsų virškinimo galimybių. Jūsų apetitas ir virškinimo pajėgumas yra svarbesni nei rekomenduojamas kiekis. Tačiau, kadangi riešutai turi daug kalorijų, yra riebūs ir sunkiai virškinami, turėtumėt į tai atsižvelgti.

Paprastai nerekomenduojama per dieną suvalgyti daugiau nei saujelę riešutų. Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad riešutus reikėtų vartoti kaip ir bet kokį kitą maistą, suvalgius tam tikrą kiekį, daryti pertrauką. Pastoviai užkandžiaujant gali išsivystyti virškinimo trakto sutrikimai, kurių pasekmėje organizme kaupiasi toksinai ir galimos neigiamos pasekmės sveikatai.

Riešutai ne tik skanus bet ir sveikas užkandis.  Juos galima sumalti į miltus, gaminti riešutų pieną, riešutų sviestą. Yra įvairių būdų, kaip gaminti su riešutais, jie tinka pagrindiniuose patiekaluose, užkandžiuose, desertuose ir net gėrimuose.

Pyrago receptas

Ingridientai:
120 g ekologiškų speltos miltų;
100 g maltų ekologiškų migdolų;
60 g valcuotų ekologiškų avižų miltų;
70 g ekologiško datulių cukraus arba ekologiško kokosų žiedų cukraus;
2 šaukšteliai ekologškų kepimo miltelių;
1 šaukštelis ekologiško cinamono;
1/2 a.š. ekologiško kardamono miltelių;
1/4 šaukštelio ekologiškos vanilės miltelių;
1 /4 a.š ekologiško džiovinto imbiero miltelių;
1 arb. tarkuoto muskato riešuto;
1 a. š. tarkuoto ekologiško apelsino žievelės;
1/2 a.š. tarkuotos ekologiškos citrinos žievelės;
120 ml ekologiško migdolų pieno;
120 g tarkuotų ekologiškų obuolių;
4 a.š ekologiško augalinio aliejaus;
200 g ekologiškų tarkuotų morkų;
60 g smulkintų ekologiškų graikinių riešutų.

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Morkas nuplaukite, sutarkuokite ir atidėkite. Sumaišykite visus sausus ingredientus. Sumaišykite visus skystus ingredientus. Formą patepkite trupučiu augalinio aliejaus arba ghi ir supilkite tešlą. Kepame orkaitėje apie. 40 minučių iki auksinės rudos spalvos. Papuoškite vaniliniu kremu ir patiekite karšta chai masala arbata. Skanaus!

Turbūt dauguma žino, kad riešutai gali sukelti alergiją kai kuriems žmonėms. Būkite atidūs!

Šaltiniai:
https://www.tcmworld.org
https://aashirwadayurveda.com
https://www.ayurvedajournal.world
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.

PRODUKTAI

10 g
20 g
30 g
40 g
50 g
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg

Ekologiška malta vanilė

Nuo 10.30
50 g
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg
25 kg

Ekologiškas maltas Ceilono cinamonas

Nuo 1.98
50 g
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg
5 kg
15 kg

Ekologiškas maltas imbieras

Nuo 2.40
50 g
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg

Ekologiškas maltas kardamonas

Nuo 5.05
50 g
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg
10 kg

Ekologiški datulių milteliai – cukrus

Nuo 1.00
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg
10 kg

Ekologiški graikiniai riešutai

Nuo 2.50
50 g
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg

Ekologiški kepimo milteliai

Nuo 1.55
50 g
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg
25 kg

Ekologiški malti muskatai

Nuo 4.30
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg
10 kg

Ekologiški migdolų miltai

Nuo 3.10
100 g
200 g
300 g
400 g
500 g
1 kg
25 kg

Ekologiški pilno grūdo speltos miltai

Nuo 0.80