Straipsniai

Viskas apie miltus ir glitimą

Miltai su glitimu yra esminiai daugelio pagrindinių maisto produktų komponentai įvairiose pasaulio virtuvėse. Glitimas vaidina svarbų vaidmenį kepinių tekstūroje ir struktūroje. Tačiau pastaraisiais metais dėl padidėjusio jautrumo glitimui ir mitybos įpročių daug diskutuojama ir atlikta tyrimų.
Nors glitimas ir turi privalumų, kai kurie žmonės gali turėti jautrumą glitimui arba celiakiją (autoimuninį sutrikimą), kurį sukelia glitimo vartojimas. Šiems asmenims glitimo vartojimas gali sukelti virškinimo diskomfortą, uždegimą ir pažeisti plonąją žarną.
Tiems, kurie yra jautrūs glitimui ar turi glitimo netoliaravimą, tinka miltai be glitimo. Tai ryžių miltai, migdolų miltai, kokosų miltai, avinžirnių miltai, avižų miltai, bolivinės balandos miltai. Šiais laikais galima įsigyti daug jau pagamintų produktų be glitimo, suteikiančių galimybių tiems, kuriems reikia vengti glitimo.
Svarbu pažymėti, kad dieta be glitimo turi būti gerai subalansuota. Reikėtų pasirūpinti, kad pagrindinės maistinės medžiagos, ypač skaidulos ir B grupės vitaminai, būtų gaunami iš kitų maisto šaltinių.

Miltų privalumai
Miltai yra neįtikėtinai universalūs ir sudaro daugybės receptų pagrindą. Iš jo gaminami įvairūs kepiniai – nuo duonos ir pyragaičių iki pyragų ir sausainių. Be to, jis naudojamas kaip tirštiklis padažuose ir sriubose, suteikiant šiems patiekalams sodrumo ir tekstūros.
Priklausomai nuo miltų rūšies, jie gali būti geras maistinių medžiagų šaltinis. Viso grūdo miltai, tokie kaip nesmulkinti kviečiai ir rugiai, išlaiko sėlenas ir gemalus, aprūpina maistinėmis skaidulomis, B grupės vitaminais, kurie būtina energijos apykaitai ir sveikai odai bei virškinimo sistemai palaikyti.
Miltuose daug mūsų organizmui reikalingų mineralų – geležies, magnio, cinko bei antioksidantų. Šios maistinės medžiagos yra būtinos virškinimo sistemai, energijos gamybai ir bendrai gerovei.
Maistas, pagamintas iš miltų paprastai sotus ir geras energijos šaltinis. Visų grūdų miltai lėtai išskiria energiją dėl juose esančio skaidulų kiekio ir padeda palaikyti energijos lygį visą dieną.

Glitimo privalumai
Glitimas yra kviečiuose, miežiuose ir rugiuose esantis baltymas, suteikiantis tešlai elastingumo ir purumo. Šis elastingumas leidžia kepiniams pakilti ir suteikia jiems pageidaujamą tekstūrą.
Glitimas nėra reikšmingas maistinių medžiagų šaltinis, tačiau maisto produktai, kuriuose yra glitimo, pavyzdžiui, viso grūdo kviečiai, suteikia būtinų maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos, vitaminai ir mineralai.
Glitimas sukuria pageidaujamą tekstūrą, todėl gaminiai yra lengvi, purūs ir minkšti. Jis padeda išlaikyti drėgmę ir prisideda prie bendro galutinio produkto pojūčio burnoje.

Miltai be glitimo, kuriuose yra skaidulų ir B grupės vitaminų

Migdolų miltai: yra vienas iš geriausių vitamino E šaltinių – tai galingas antioksidantas. kuris apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų ir gali padėti išlaikyti ląstelių sveikatą; Vitaminas B2 (riboflavinas) – yra svarbus normaliai medžiagų apykaitai ir energijos gamybai organizme; Vitaminas B3 (niacinas) – svarbus energijos gamybai organizme ir padeda palaikyti nervų ir virškinimo sistemos sveikatą; Vitaminas B9 (folio rūgštis) – svarbus ląstelių dalijimuisi organizme; Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – dalyvauja riebalų, baltymų ir angliavandenių metabolizme. Be šių vitaminų, migdoluose taip pat gausu baltymų, skaidulų, svarbių mineralų, tokių kaip kalcis, magnis ir geležis, ir sveikų riebalų, įskaitant mononesočius ir polinesočius riebalus. Šie maistiniai elementai padeda palaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių sveikatą, kaulų sveikatą ir bendrą organizmo funkcionavimą. Migdolai yra puikus pasirinkimas sveikai ir subalansuotai mitybai, ir juos galima naudoti daugybėje patiekalų, pradedant nuo užkandžių iki desertų.

Avižiniai miltai: yra pagaminti iš maltų avižinių grūdų ir yra maistingas ir sveikas maisto produktas. Jie turi daug maistinių medžiagų ir yra puikus skaidulų šaltinis. Skaidulos yra svarbios normaliai virškinimo sistemai ir padeda išlaikyti reguliarų žarnyno judrumą. Avižiniai miltai yra turtingi baltymais, magniu ir geležimi, kurie yra būtini normaliam organizmo veikimui. B grupės vitaminų (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9) kiekis avižų miltuose gali šiek tiek skirtis, priklausomai nuo tokių veiksnių kaip perdirbimo metodai, tačiau paprastai jų yra daug. Avižiniai miltai suteikia sotumo jausmą ir padeda išlaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje, kas yra ypač svarbu žmonėms, kurie stengiasi išlaikyti sveiką svorį ar reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Taip pat jie yra žinomi dėl savo savybių mažinti blogojo cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje ir didinti gerojo cholesterolio (HDL) lygį. Avižiniai miltai naudojami kepant duoną, sausainius, blynus, pyragus, keksiukus. Jie taip pat gali būti sumaišyti su vandeniu, sultiniu, jogurtu ar kitais skystais produktais, jei norite pasigaminti avižinę košę greitai.

Rudųjų ryžių miltai: turi daugiau maistinių medžiagų nei rafinuoti ryžių miltai ir juose yra E, B1, B3, B6, B9 vitaminų. Be vitaminų, rudieji ryžių miltai taip pat turi mineralų, tokių kaip kalis, magnis ir selenas, kuriuos organizmas reikia normaliam funkcionavimui. Jie gali būti naudojami kepti duonai, sausainiams, blynams, pyragams, padažams, košei, baltymų batonėliams paruošti. Jie suteiks maistui subtilų riešutinį skonį.

Bolivinės balandos miltai: yra visavertis baltymas, kuriame yra nepakeičiamų amino rūgščių. Jos miltai įvairių vitaminų šaltinis – Vitaminas K, kuris yra svarbus kraujo krešėjimo procesui ir kaulų sveikatai; E apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, bei vitaminai B1, B2, B3, B6, B9. Bolivinė balanda yra vertinama dėl savo aukšto baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralų kiekio. Tai yra puikus pasirinkimas subalansuotai mitybai, ypač vegetarams ir veganams, dėl jos aukšto baltymų ir maistingųjų medžiagų kiekio. Ji gali būti naudojama daugybei patiekalų – duonai, sriubai, apkepams, įvairiems kepinius ir desertams.

Kokosų miltai: yra šaltinis įvairių vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, cinkas, magnis ir kalis. Taip pat yra kai kurių B grupės vitaminų. Juose yra maistinių skaidulų ir sveikųjų riebalų, įskaitant vidutinio grandinės trigliceridus (VGT), kurie yra lengvai virškinami riebalai, kurie greitai paverčiami energija, o ne saugomi kaip riebalų sankaupos. Kokosų miltai gali būti naudojami įvairiuose patiekaluose – nuo sriubų, troškinių, padažų, kepinių ir desertų. Jie suteikia maisto skoniui subtilų kokoso aromatą.

Grikių miltai: yra puikus maisto produktas, turintis daug naudingų savybių ir maistinių medžiagų. Šie miltai turi įvairių vitaminų E, K, B1, B2, B3, B6, B9 ir mineralų, tokių kaip geležis, magnis, fosforas ir cinkas, bei svarbių skaidulų. Jie yra naudingi sveikai virškinimo veiklai ir padeda ilgai išlaikyti sotumą. Grikių miltai yra puikus pasirinkimas sveikai mitybai ir yra dažnai naudojami gaminti blynams, duonai, sausainiams, košei, apkepams, desertams. Grikių miltus galima naudoti vietoj tradicinių miltų arba dalinai juos derinti su kitais miltais, kad pasiektumėte norimą skonio ir tekstūros derinį.

Avinžirnių miltai: turi vitaminų B1, B2, B3, B6, B9, K, E, C. Avinžirnių miltų taip pat kitų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, maistinės skaidulos ir mineralai, kaip geležis, magnis ir kalis. Avinžirnių miltai tinka gaminti patiekalams tokiems kaip socca, paplotėliai, padažai, desertai. Taip pat galima naudoti kaip kiaušinio pakaitalą.

Abisininių posmilgių (Teff) miltai: yra vertingas maisto produktas, turintis aukštą skaidulų, geležies, kalcio, magnio ir vitamino C ir vitaminų B1, B2, B3, B6, B9 kiekį. Tai taip pat yra puikus baltymų šaltinis. Teff miltai turi subtilų riešutinį skonį ir malonią tekstūrą, dėl ko jie yra naudojami kepant duoną, blynus, pyragus, sausainius.

Sorų miltai: yra gerai žinomi dėl savo aukšto skaidulų kiekio. Skaidulos yra svarbios normaliam virškinimo procesui ir padeda išlaikyti reguliarų žarnyno judrumą. Taip pat yra geras angliavandenių šaltinis, teikiantis organizmui ilgalaikę energiją, turtingi baltymais, vitaminu B6, niacinu, magniu ir fosforu, kurių visi yra būtini normaliai organizmo veiklai. Sorų miltus galima naudoti kepant duoną, sausainius, pyragus ir kitus kepinius. Jie taip pat gali būti naudojami kaip tirštiklis sriuboms ir padažams.

Apibendrinant galima teigti, kad ir miltai ir glitimas suteikia daug naudos kulinarijoje, bei miltuose esantys mineralai ir vitaminai labai naudingi mūsų sveikatai.
Asmenims, turintiems jautrumą glitimui arba turintiems mitybos apribojimų, tikrai platus pasirinkimas alternatyvos be glitimo, gaunant visus organizmui reikalingus vitaminus ir mineralus.

Šaltiniai:
https://www.mayoclinic.org
https://www.banyanbotanicals.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.