Ekologiška balkšva Bolivinė balanda (kynva)

Nuo 1.15

100 g
11.50/kg
1.15
200 g
10.00/kg
2.00
300 g
9.50/kg
2.85
400 g
9.25/kg
3.70
500 g
8.50/kg
4.25
1 kg
8.50/kg
8.50
25 kg
7.23/kg
180.63
Kilmės šalis: Peru

Geriausias iki: 2026 12 26

Aprašymas

Ekologiška balkšva Bolivinė balanda (kynva)
Bolivinė balanda (Chenopodium quinoa) yra atsparus augalas, kilęs iš Pietų Amerikos Andų kalnų aukštumų regionų, kaip Peru, Bolivijos ir Ekvadoro. Inkų vadinama „motininiu grūdu“, kynva buvo auginama daugiau nei 5000 metų. Šiandien ji visame pasaulyje vertinamas kaip „supermaistas“.

Tradicinis Bolivinės balanda naudojimas
Bolivinė balanda buvo gyvybiškai svarbus maisto šaltinis, aprūpinantis būtinomis maistinėmis medžiagomis ir energija gyvenantiems kalnuose. Dėl gausaus baltymų kiekio ir pritaikomumo ji dažnai buvo laikoma pranašesnė už kitus grūdus.
Bolivinė balanda turėjo dvasinę reikšmę ir vietinių grupių buvo naudojama įvairiose religinėse ceremonijose.
Bolivinė balanda kartais buvo naudojama tradicinėje medicinoje gydant negalavimus, tokius kaip skrandžio sutrikimas ir odos ligos.

Paskutiniu metu Bolivinė balanda išpopuliarėjo visame pasaulyje.
Alternatyva be glitimo – natūraliai nėra glitimo, todėl tai yra saugus pasirinkimas asmenims, sergantiems celiakija arba jautriems glitimui.
Virškinamumas – manoma, kad kynva yra lengviau virškinama, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurių virškinimo sistema yra jautri.

Dėmesio
Saponinai – Bolivinės balandos sėklose natūraliai yra kartaus skonio saponinų, kuriuos prieš gaminant galima pašalinti nuplaunant.
Oksalatai – Bolivinėje balandoje yra oksalatų, kurie, dažnai vartojant, gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo itin jautriems asmenims.

Bolivinės balandos receptai

  • Salotos su bolivine balanda: sumaišykite atvėsusias, virtas bolivinės balandos kruopas arba dribsnius su virtomis ar konservuotomis pupelėmis, moliūgų sėklomis, svogūnų laiškais ir kalendromis. Apibarstykite salotas mėgstamais prieskoniais ir žolelėmis.
  • Pusryčių košė: išvirtas bolivinės balandos kruopas arba išbrinkintus dribsnius pagardinkite riešutais bei džiovintais vaisiais bei patiekite pusryčiams.
  • Sriubos su bolivine balanda: naudokite bolivinę balandą mėgstamose daržovių ar kruopų sriubose.

Šaltiniai
www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com

PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.

Sudedamosios dalys

Ekologiška balkšva Bolivinė balanda (kynva) 100 proc.

Maistinė vertė

Energetinė ir maistinė vertė (100g)
Energija 1511 kJ/ 358 kcal
Riebalai 6,2 g
iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 0,7 g
Angliavandeniai (išskyrus skaidulas) 57,5 g
- iš kurių cukrų 6,7 g
Skaidulos 8,2 g
Baltymai 13,8 g
Druska 0,00 g

Laikymo sąlygos

Laikyti sausoje vėsioje vietoje. Rekomenduojama laikymo temperatūra nuo 15°C iki 32°C.