Straipsniai

MCT kokosų aliejus

MCT kokosų aliejus sulaukė didelio dėmesio dėl savo unikalių savybių, galimos naudos sveikatai ir įvairių naudojimo būdų. MCT kokosų aliejaus gamyba prasidėjo apie 1950 m. JAV, o 1960 metais jau buvo atlikti pirmieji tyrimai apie MCT (Medium Chain Triglycerides) – vidutinės grandinės trigliceridų naudą.
Paprastas kokosų aliejus turi kokoso skonį ir jame yra įvairių riebalų rūgščių, įskaitant MCT. MCT kokosų aliejus yra koncentruota forma vidutinės grandinės trigliceridų, bekvapis ir beskonis, tinkamas gaminimui aukštoje temperatūroje. MCT aliejuje yra riebalų rūgštys, kurias organizmas lengviau virškina ir greitai pasisavina, todėl jos yra efektyvus energijos šaltinis.

MCT kokosų aliejaus gamyba
Kokosų aliejus pirmiausia išgaunamas iš šviežios kokoso vidinės baltos dalies naudojant šalto spaudimo metodą (tai vienas iš sveikiausių spaudimo metodų). Šiame neapdorotame kokosų aliejuje yra trumpos, vidutinės ir ilgos grandinės trigliceridų mišinio.
Neapdorotas kokosų aliejus yra frakcionuojamas, siekiant išskirti MCT, kuriuos daugiausia sudaro kaprilo rūgštis (C8) ir kaprio rūgštis (C10). Frakcionavimas apima aliejaus kaitinimą ir aušinimą, kad būtų atskirti skirtingi trigliceridai pagal jų lydymosi temperatūrą.
Po frakcionavimo koncentruoti MCT sumaišomi su likusiu kokosų aliejumi, kad būtų pasiektas norimas MCT kiekis. Šis žingsnis išsaugo natūralias galutinio produkto savybes.

MCT kokosų aliejaus galima nauda sveikatai
Svoris: MCT gali padėti skatinti sotumo jausmą ir padidinti riebalų oksidaciją, o tai gali padėti valdyti svorį.
Energija: Greitas MCT įsisavinimas suteikia greitą ir ilgalaikį energijos šaltinį, todėl populiarūs tarp sportininkų ir asmenų, besilaikančių mažai angliavandenių turinčios dietos.
Širdies sveikata: Kai kurie tyrimai rodo, kad MCT gali skatinti širdies sveikatą.
Virškinimas: MCT pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, kurios gali padėti išlaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą ir gali būti naudingos virškinimo sveikatai.

Vartojant didelius kiekius MCT kokosų aliejaus galimas šalutinis poveikis
Virškinimas: kai kuriems asmenims, vartojant didelius kiekius MCT kokosų aliejaus, gali atsirasti virškinimo sutrikimų, tokių kaip viduriavimas ar pikinimas. Atsargiai vartoti jeigu turite virškinimo sutrikimų.
Kalorijos: MCT kokosų aliejus yra kaloringas, per didelis vartojimas gali turėti įtakos svorio augimui.
Vaistų sąveika: MCT kokosų aliejus gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, paveikti jų absorbciją ir veiksmingumą.

Apibendrinant galima teigti, kad MCT kokosų aliejus yra universalus ir sveikas pasirinkimas mūsų dietai.
MCT kokosų aliejus naudingas sveikatai – nuo svorio valdymo ir energijos didinimo iki širdies sveikatos skatinimo. MCT aliejus gali padėti žmogui ilgiau jaustis sočiai.
Tačiau labai svarbu prisiminti, kad reikėtų saikingai naudoti MCT kokosų aliejų.

Vartojimas
Gaminimas – MCT kokosų aliejus yra atsparus aukštai temperatūrai dėl savo cheminės sudėties, kurią daugiausia sudaro vidutinės grandinės trigliceridai (MCT). Dėl šio atsparumo aukštai temperatūrai MCT kokosų aliejus gali atlaikyti aukštesnes kepimo temperatūras.
MCT aliejus geras paisirinkimas Keto dietai. Keto dietose yra daug riebalų ir mažai angliavandenių. MCT aliejuje aliejuje yra daug riebalų ir nėra angliavandenių.

Rekomenduojamas vartojimo būdas nuo 1/2 iki 3 valgomųjų šaukštų aliejaus, įmaišant į gėrimus, salotas ar kitą jau paruoštą maistą.

Šaltiniai:
https://www.sciencedirect.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://healthnews.com

PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.