Ekologiški lapinių kopūstų (Kale) milteliai
Tradiciškai Lapiniai kopūstai (Kale) buvo naudojami kaip maisto produktas, todėl jų naudojimas nebuvo daug tiriamas kaip maisto papildo.
Tačiau pastaraisiais metais vyksta vis daugiau tyrimų apie Lapinio kopūsto naudojimą sveikatingumui.
Štai keletas sričių, kuriose Lapiniai kopūstai buvo atlikti tyrimai ir kuriose vis dar vyksta tyrimai:
– Lapiniai kopūstai yra turtingas šaltinis esminių vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitamino A, vitamino C, vitamino K, kalcio ir mangano.
– Lapiniai kopūstai turi antioksidantų, tokiais kaip beta-karotinas, flavonoidai ir polifenoliai, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos.
– Kai kurie tyrimai rodo, kad Lapiniai kopūstai gali turėti priešuždegiminį poveikį dėl didelio antioksidantų ir fitonutrientų kiekio.
– Lapinių kopūstų maistingieji elementai, tokie kaip skaidulos, kalis ir vitaminas K, gali prisidėti prie širdies sveikatos, padėti mažinti cholesterolio kiekį ir reguliuoti kraujospūdį.
– Lapiniai kopūstai yra geras skaidulų šaltinis, kuris gali skatinti virškinimo sveikatą ir padėti kovojant su vidurių užkietėjimu.
Dėmesio
– Lapiniuose kopūstuose yra junginių, vadinamų goitrogenais, kurie gali sutrikdyti skydliaukės funkciją, jeigu jų vartojama dideliais kiekiais, ypač juos vartojant neapdorotus.
– Kai kurie žmonės gali patirti virškinimo nepatogumų, tokių kaip pilvo pūtimas, ypač jei vartoja dideliais kiekiais.
– Lapiniuose kopūstuose yra daug oksalatų, tai yra junginiai, galintys prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo jautriems žmonėms. Tiems, kurie linkę į inkstų akmenų susidarymą, patariama vartoti mažesniais kiekiais.
Vartojimas
– Lapinių kopūstų milteliai gali būti dedami į kokteilius, košes, sriubas, troškinius, padažus ar kepinius. Jie suteiks papildomų maistinių medžiagų.
Nėra standartizuotos Lapinių kopūstų dozės, bet įprastinės porcijos dydis yra apie 1–2 šaukštus per dieną.
Tačiau individuali tolerancija ir maistinių medžiagų poreikis gali skirtis, todėl geriausia pradėti nuo mažesnių kiekių ir reguliuoti pagal poreikį.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.