Skanios, saldžios, minktštos, avietes primenančios šilkmedžio uogos – mažos, tačiau pasižyminčios itin dideliu vertingųjų vitaminų bei mineralinių medžiagų kiekiu, yra gausios vitamino C, geležies, vitamino A, vitamino E bei karotino. Tai puikus įvairių maistingų patiekalų ingredientas, ypatingai tinkantis pagardinti pusryčių košę, glotnučius, dėti į kepinius ar net virti uogienę ar tiesiog skanauti tiesiai iš delno.
Jų sudėtyje gausu saldumą suteikiančios gliukozės ir fruktozės – dėl šios priežasties jos dažnai vartojamos kaip desertas, jomis gali būti gardinami įvairūs kepiniai, košės, dribsniai, netgi salotos ar troškiniai. Tinka diabetu sergantiems žmonėms, nes pasižymi žemu glikeminiu indeksu, todėl yra saugi saldumynų alternatyva (vartojant saikingai).
Šilkmedžio uogose gausu sveikatai naudingų pektinų, rauginių medžiagų, įvairių rūgščių.
Uogose yra nemažai geležies (100 g produkto randama net iki 2 mg geležies) ir kitų mikroelementų (pavyzdžiui, vario, cinko, mangano ir seleno).
Gausu ir organizmui naudingų makroelementų, tokių kaip kalcis, kalis, magnis, fosforas.
Šilkmedžio uogos turtingos vitaminais: yra riebaluose tirpių vitaminų A ir E, taip pat vitamino C ir B grupės vitaminų. Būtina pabrėžti, kad 100 g uogų yra net iki 40 mg vitamino C ir tai sudaro beveik pusę rekomenduojamos paros normos. Vitaminas C svarbus sveikos imuninės sistemos palaikymui, vitaminai A ir E svarbūs ląstelių apsaugai nuo žalingų aplinkos veiksnių, odos ir plaukų grožiui.
Sudėtyje yra flavonoidų (pavyzdžiui, ypatingai stiprių antioksidanto savybių turinčio resveratrolio). Teigiama, kad šilkmedžio uogos gali padėti stiprinti kraują, gerinti jo apykaitą ir sudėtį, todėl tinkamos vartoti sergant mažakraujyste. Uogos naudingos širdies ir nervų sistemoms, tinka diabetikams, nutukusiems asmenims, peršalimo ligų profilaktikai ir gydymui, nes pasižymi antiseptinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.