Shiitake grybai yra labai maistingi, savo sudėtyje turi įvairių vitaminų, baltymų su plačiu amino rūgščių kompleksu. Įdomu tai, kad shiitake grybai yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kuriuose galima rasti vitamino D, kuris nebūtų pridėtas dirbtinai. Tradicinėje medicinoje, jie nuo seniausių laikų vartojami įvairioms ligoms susijusioms su virškinimu gydyti ar tiesiog sustiprinti imunitetą.
Juos galima naudoti ir tiesiog dėl savo maistingųjų medžiagų, kartu su vandeniu, sultimis, augaliniu pienu ar jogurtu.
Žinoma, niekas neįsivaizduoja garsiosios miso sriubos be shiitake grybų. Viena vertus, grybų tekstūra yra poringa, todėl jie sugers daug vandens ir pasidarys įmirkę. Tačiau į sriubą juos idėjus pabaigoje, jai suteiksite papildomą ir sodrų sluoksnį skonio. Jeigu norite panašaus sodrumo suteikti daržovių sultiniui – įdėkit džiovintų shiitake grybų!
O ką daryti su šių grybų milteliais? Naudokite kaip prieskonius, tiesiog kartu su druska ir pipirais. Ši trijulė tobulai dera tarpusavyje, nes shiitake milteliai yra tiesiog momentinė umami skonio dozė! Įdėkite šaukštelį ar du į tofu kiaušinienę (tofunienę), virtus makaronus, sriubas, ir laikykitės – skonis taps visiškai kitoks – sodrus ir ryškus.