- Arbata, kava, kakava
- Augalinis supermaistas
- Džiovinti vaisiai, uogos ir daržovės
- Kruopos ir ankštiniai
- Riešutai ir sėklos
- Aliejus, actas ir padažai
- Priedai maistui ruošti
- Prieskoniai
- Maistinės mielės
- Makaronai
- Miltai
- Maisto papildai
- Gėrimai
- Saldumynai
- Užkandžiai
- Konservuotas maistas
- Švieži vaisiai ir daržovės
Ekologiška džiovinta šaltmetė
Nuo 1.05€

LT-EKO-001
Ne ES žemės ūkis
Aprašymas
Šaltmetė – daugiametis aromatinis augalas iš notrelinių (Lamiaceae) šeimos, kilęs iš Europos ir Azijos. Ji pasižymi švelnesniu, šiek tiek saldžiu aromatu, kuris primena gaivų žalių lapų kvapą. Skirtingai nei pipirmėtėje, šaltmetėje nėra (arba yra labai mažai) mentolio, todėl jos skonis švelnesnis ir mažiau aitrus.
Pagal „FoodData Central“ duomenų baze; duomenų tipas: SR Legacy; FDC ID: 172239, šaltmetė turtinga:
Vitaminas C (askorbo rūgštis): 0 mg
Tiaminas (vitaminas B1): 0,288 mg
Riboflavinas (vitaminas B2): 1,42 mg
Niacinas (vitaminas B3): 6,56 mg
Vitaminas B6: 2,58 mg
Foliatai: 530 µg
Vitaminas B12: 0 mg
Vitaminas A: 10 600 TV (IU)
Vitaminas A (RAE): 529 µg
Vitaminas D: 0 TV (IU)
Vitaminas E: 0 mg
Kalcis: 1490 mg
Geležis: 87,5 mg
Magnis: 602 mg
Fosforas: 276 mg
Kalis: 1920 mg
Natris: 344 mg
Cinkas: 2,41 mg
Šaltmetė tradiciškai naudojama:
– virškinimo sutrikimams lengvinti,
– arbatose, kulinarijoje (ypač Viduržemio jūros virtuvėje),
– kaip natūrali kvapnioji medžiaga kramtomosiose gumose, dantų pastose ir burnos skalavimo skysčiuose.
Arbata (užpilas iš džiovintų lapų)
Dozė: 1–2 arbatiniai šaukšteliai džiovintos šaltmetės arba ~5–10 šviežių lapelių
Paruošimas: užpilti 250 ml karšto (ne verdančio) vandens, palaikyti 5–10 min., perkošti
Vartojimas: 2–3 kartus per dieną po valgio virškinimui gerinti ar pykinimui mažinti.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.
Sudedamosios dalys
Ekologiška džiovinta šaltmėtė (Mentha spicata)
Maistinė vertė
Energinė vertė: 285 kcal
Baltymai: 19,9 g
Riebalai iš viso: 6,03 g
-iš kurių sočiųjų — 1,58 g
Angliavandeniai (pagal skirtumą): 52 g
Skaidulinės medžiagos (viso): 29,8 g
Laikymo sąlygos
Laikyti sausoje, vėsioje vietoje, sandariai uždarytame inde.