- Arbata, kava, kakava
- Augalinis supermaistas
- Džiovinti vaisiai, uogos ir daržovės
- Kruopos ir ankštiniai
- Riešutai ir sėklos
- Aliejus, actas ir padažai
- Priedai maistui ruošti
- Prieskoniai
- Maistinės mielės
- Makaronai
- Miltai
- Maisto papildai
- Gėrimai
- Saldumynai
- Užkandžiai
- Konservuotas maistas
- Švieži vaisiai ir daržovės
Kadagio uogos
Kadagio uogos – tai mažos, sėklomis pripildytos Juniperus augalo (dažniausiai Juniperus communis) kankorėžinės uogos. Nors vadinamos uogomis, iš tikrųjų jos yra mėsingi kankorėžiai. Šie tamsiai mėlyni arba juodai violetiniai vaisiai pasižymi stipriu spygliuočių aromatu ir aštriu, dervingu skoniu, todėl jau šimtmečius naudojami kaip kulinarinis prieskonis ir vaistinis augalas.
Egiptiečiai naudojo kadagio uogas laidojimo apeigose ir medicinoje, tikėdami, kad jos saugo sielą pomirtiniame gyvenime. Romėnai ir graikai vertino jas dėl gydomųjų savybių. Graikų sportininkai vartojo jas ištvermei stiprinti. Viduramžių Europa naudota apsisaugoti nuo maro ir piktųjų dvasių – šakos degintos namuose orui valyti. Šiaurės Amerikos indėnai vartojo kaip arbatą nuo peršalimo, virškinimo problemų ir gimdymo metu.
Kadagio uogų savybės
1. Tradicinėje kinų medicinoje (TCM) kadagio uogos (nors nėra pagrindinis augalas TCM, bet kartais naudojamos) vertinamos kaip:
Šildančios – padeda pašalinti vidinį šaltį ir drėgmę.
Energiją (Qi) reguliuojančios – stimuliuoja kraujotaką ir šalina stagnaciją.
Diuretikai – skatina šlapinimąsi, mažina edemą ir skysčių kaupimąsi.
Lengvas antimikrobinis poveikis – padeda esant odos ar parazitų problemoms.
2. Ajurvedoje kadagio uogos vadinamos Hapusha ir vertinamos dėl savybių kaip:
Gerina virškinimą stiprindamos Agni (virškinimo ugnį).
Naudojamos kvėpavimo takų problemoms ir gleivių šalinimui.
Veikia kaip natūralus diuretikas.
Padeda šlapimo takų sveikatai.
3. Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai patvirtina daugelį tradicinių teiginių:
Kadagio uogos turtingos flavonoidais, eteriniais aliejais ir polifenoliais, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir senėjimu.
Skatina skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą, padeda nuo virškinimo sutrikimų, pūtimo ir dujų kaupimosi.
Kadagio ekstraktai veiksmingi prieš tokias bakterijas kaip E. coli, Staphylococcus aureus ir grybus kaip Candida.
Tradicinis naudojimas sąnarių skausmui ir artritui gydyti pagrįstas priešuždegiminėmis savybėmis.
Naudojimas kulinarijoje
Labiausiai žinomas dėl naudojimo džino gamyboje (žodis „gin” kilęs iš prancūziško genièvre – kadagys).
Prieskonių mišiniai – traiškytos uogos suteikia gilų, dervingą skonį marinatuose ir padažuose.
Plačiai naudojamas įvairiose Europos virtuvėse kaip prieskonis.
Arbata – kelios traiškytos uogos užplikomos karštu vandeniu, padeda virškinimui.
Galima dėti uogas į troškinius, marinatus ar raugintus patiekalus (naudoti nedideliais kiekiais).
Kadagio uogos – tai ne tik prieskonis. Tai galingas tradicinis vaistas, turintis antioksidacinį, virškinimą gerinantį ir antimikrobinį poveikį, pripažintą tiek senovės, tiek šiuolaikinėse sveikatos sistemose.
Saugumas ir šalutinis poveikis
Kadagio uogas saugu vartoti mažais kiekiais, tačiau atsargumas būtinas. Nerekomenduojama vartoti nėščioms, sergantiems inkstų ligomis ar vartojantiems diuretikus, vaistus nuo diabeto ar ličio. Retai gali pasireikšti alergija. Dėl stipraus poveikio jas geriausia vartoti atsargiai. Ilgalaikis vartojimas (daugiau nei 4–6 savaites) nepatartinas.
Receptai
Kadagio uogų arbata:
Sutrinti 1 arbatinį šaukštelį džiovintų uogų
Užpilti karštu vandeniu, leisti pastovėti 10–15 min
Gerti 1–2 kartus per dieną (trumpam laikotarpiui).
Marinatas su kadagio uogomis
Ingredientai:
1 valgomasis šaukštas kadagio uogų (sutrintų)
2–3 skiltelės česnako (smulkintos)
1 arbatinis šaukštelis grūstų pipirų
1 arbatinis šaukštelis sojų padažo
1 šaukštas obuolių acto arba citrinos sulčių
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 arbatinis šaukštelis klevų sirupo arba medaus
1 šaukštelis garstyčių (nebūtina)
2 šakelės rozmarino arba čiobrelių (arba žiupsnelis džiovintų)
2–3 šaukštai vandens (jei reikia praskiesti)
Paruošimas:
Sutrinkite kadagio uogas ir pipirus.
Visus ingredientus sumaišykite dubenėlyje.
Visus ingredientus sumaišykite dubenėlyje.
Užpilkite ant tofu, tempeh, grybų ar daržovių (pvz., moliūgo, cukinijos, baklažano).
Marinuokite 1–4 val., tada kepkite, troškinkite ar grilinkite.
Patarimai:
Tofu prieš marinavimą lengvai nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais.
Grybai (pvz., portobello ar pievagrybiai) puikiai sugeria kadagio skonį – tinka kepti keptuvėje ar orkaitėje.
Galite naudoti kaip padažo bazę troškiniams su lęšiais ar pupelėmis.
Šaltiniai:
Duke, J. A. (2002). CRC vaistinių augalų vadovas. 2-asis leidimas. CRC leidykla.
Moore, M. (2003). Vaistiniai Vakarų kalnų augalai. 2-asis leidimas. Naujosios Meksikos muziejaus leidykla.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35328621
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6726717/?utm_source=chatgpt.com