Ekologiški juodųjų beržo grybų (chaga) milteliai
Tankiuose šiaurinio klimato miškuose paslėptas nuostabus gamtos lobis – chaga (čagos) grybas Inonotus obliquus. Garbinama dėl galimos naudos sveikatai, chaga dažniausiai vartojama kaip džiovintų grybų milteliai, sulaukė pripažinimo šiuolaikiniuose sveikatingumo sluoksniuose.
Chaga turi turtingą tradicinio naudojimo įvairiose kultūrose istoriją, ypač Šiaurės Europoje, Rusijoje ir kai kuriose Šiaurės Amerikos čiabuvių bendruomenėse. Jo naudojimas tradicijoje dažnai grindžiamas nauda sveikatai ir unikaliomis savybėmis.
Mūsų chaga grybų milteliai yra pagaminti Estijoje iš atšiauraus klimato sąlygomis ekologiškai užaugintų čaga grybų. Įdomu tai, kad 51 % Estijos teritorijos užima miškai, o 40 % iš jų yra ekologiškai sertifikuoti.
Daugelyje tradicinijų čaga šimtmečius buvo naudojama kaip liaudies gydymo priemonė įvairioms sveikatos problemoms spręsti, įskaitant virškinimo, kvėpavimo takų ir odos ligoms.
Chaga istoriškai buvo laikomi toniku bendrai sveikatai ir imunitetui gerinti. Chaga dažnai buvo vartojami arbatai ar nuovirui, siekiant sustiprinti natūralius organizmo apsaugos mechanizmus.
Kai kurios kultūros tikėjo, kad chaga prisideda prie ilgaamžiškumo.
Chaga arbata, pagaminta iš džiovintų grybų gabalėlių arba chaga miltelių, buvo įprastas preparatas. Jis buvo mėgstamas dėl savo žemiško skonio ir galimos naudos sveikatai.
Tam tikrose kultūrose chaga buvo naudojama ritualuose ir ceremonijose, simbolizuojant ryšį tarp žmonių ir gamtos.
Chaga ir turi ne tik turtingą tradicinio naudojimo istoriją, šiuolaikiniai moksliniai tyrimai dėl Chaga galimos naudos sveikatai tebevyksta.
Chaga esantys vitaminai ir mineralai
Vitaminai
Vitaminas D – Chaga yra natūralus vitamino D šaltinis, kuris yra būtinas kaulų sveikatai, imuninei funkcijai ir bendrai gerovei.
Vitaminas K – Vitaminas K yra svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai.
B grupės vitaminai – Chaga yra įvairių B grupės vitaminų, įskaitant B1 (tiaminą), B2 (riboflaviną), B3 (niaciną), B5 (pantoteno rūgštį), B6 (piridoksiną) ir B9 (folatą). Šie vitaminai vaidina lemiamą vaidmenį energijos apykaitoje, smegenų veikloje ir ląstelių sveikatai.
Vitaminas C – Chaga yra vitamino C, antioksidanto, kuris palaiko imuninę sistemą ir odos sveikatą.
Mineralai
Kalcis – chaga yra kalcio šaltinis, kuris yra būtinas stipriems kaulams ir dantims, raumenų funkcijai ir nervų perdavimui.
Kalis – padeda reguliuoti kraujospūdį, skysčių balansą ir raumenų susitraukimus.
Geležis – yra gyvybiškai svarbi raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui ir deguonies transportavimui organizme.
Cinkas – vaidina svarbų vaidmenį imuninei funkcijai, žaizdų gijimui ir DNR sintezei.
Magnis – chaga yra magnio, kuris yra labai svarbus raumenų ir nervų funkcijai, kaulų sveikatai ir energijos gamybai.
Fosforas yra būtinas stipriems kaulams ir dantims, taip pat ląstelių augimui ir taisymui.
Selenas yra antioksidacinis mineralas, palaikantis imuninę sistemą ir skydliaukės funkciją.
Varis būtinas raudonųjų kraujo kūnelių ir kolageno susidarymui, taip pat bendrai sveikatai.
Manganas svarbus kaulų sveikatai, medžiagų apykaitai ir antioksidacinei apsaugai.
Siera yra būtinas aminorūgščių komponentas ir vaidina svarbų vaidmenį baltymų sintezėje.
Chaga yra pripildyta antioksidantų, įskaitant polifenolius ir melaniną. Šie junginiai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.
Chagos beta gliukanai stimuliuoja imuninę sistemą, galimai sustiprindami organizmo gynybos mechanizmus nuo infekcijų, taip pat gali sumažinti cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje.
Chaga sudėtyje yra betulino rūgšties, natūralaus priešuždegiminio junginio. Tai gali padėti sumažinti uždegimą, palengvinti skausmą.
Chaga laikoma adaptogenu, padedančiu kūnui prisitaikyti prie stresinių veiksnių, skatinančiu atsparumą ir palaikančiu bendrą gerovę.
Chaga gali skatinti sveiką virškinimą, nes malšina virškinimo trakto diskomfortą ir gali padėti išlaikyti subalansuotą žarnyno mikrobiomą.
Dėmesio
Pirmiausia įsitikinkite, kad Chaga milteliai tiekiami iš patikimų tiekėjų, kad išvengtumėte teršalų.
Pradėkite vartoti nuo nedidelio kiekio ir stebėkite savo organizmo reakciją. Chaga didelės dozės gali sukelti virškinimo diskomfortą.
Alerginės reakcijos: nors ir retai, buvo pranešta apie alergines reakcijas į Chaga. Būkite atsargūs, ypač jei esate alergiški grybams.
Chaga yra daug oksalatų. Virškinimo metu oksalatai jungiasi su kalciu ir pašalinami su šlapimu. Oksalatai, nesusijungę su kalciu gali susidaryti į inkstų akmenis. Derinkite maistą, kuriame yra daug oksalatų, su maistu, kuriame gausu kalcio. Verdant chaga oksalatų kiekis sumažėja.
Čaga miltelių naudojimo būdai
Didžiausia rekomenduojama dienos norma 2-6 g.
Chagos milteliai gali būti naudojami kaip prieskonis ar skonio stipriklis įvairiuose patiekaluose, kaip sriubos, troškiniai, sultiniai. Skonis žemiškas, šiek tiek kartus.
Čaga arbata
1–2 arbatinius šaukštelius chaga miltelių įberkite į apie 400 mililitrų karšto vandens ir virkite maždaug 10-30 minučių ant lėtos ugnies.
Pasaldinkite pagal poreikį klevų sirupu arba medumi.
Šaltiniai
https://www.webmd.com
https://www.medicalnewstoday.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.